Brösarps backar och Ravlunda

När Linné kom till Ravlunda på sin skånska resa blev han hänförd av naturen och ansåg att det inte kunde finnas något vackrare i hela landet.

Ravlunda kyrkby ligger cirka två och en halv kilometer rakt västerut, strax söder om de böljande Brösarps backar. Kyrkan har fått en smått enastående placering högst i byn och har legat här sedan 1100-talet. Två mycket bekanta svenska kulturpersonligheter vilar på kyrkogården: Olle Adolphson och Fritiof Nilsson Piraten.

Brösarps backar är avlagringar från senaste istiden. Området är känt för att vara naturskönt och för sin flora, och hålls öppet genom betning. Brösarps backar är också en del i av ett av södra Sveriges största naturreservat, Verkeåns naturreservat. Under 1930-talet lockades ”målarprinsen” Prins Eugen till Brösarp under flera somrar för att avbilda backarna ur olika perspektiv. Vid Brösarps backar har bland annat Hasse och Tages ”Äppelkriget” och Astrid Lindgrens ”Bröderna Lejonhjärta” spelat in. Vi känner också igen landskapet från den klassiska Bregotts-reklamen.

Mer om Brösarps backar